Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (2023)

De meest populaire rondreis in Zuid-Afrika is een paar dagen op safari, naar Kaapstad met de iconische Tafelberg en lekker eten en drinken in de nabijgelegen wijnlanden. Dat ga ik op deze reis ook doen, maar kan het ook duurzaam?

Of eigenlijk wil ik het duurzamer doen, want echt duurzaam is een heuse uitdaging. Maar niet onmogelijk, zo blijkt. Onderweg leer ik hoe luxe lodges en bekende wijnbedrijven zich ontwikkelen op het gebied van ‘groen’.

Kun je een luxe verre reis maken die toch duurzaam is? Het is een vraag die ik mezelf al diverse keren heb gesteld. Zo ja, moet ik dan inleveren op mijn beleving? En kost zo’n reis meer? Allemaal vragen die ik wil beantwoorden. Bij deze reis door Zuid-Afrika ga ik op zoek naar bedrijven die het voortouw nemen. Ik hou ervan als partijen hun best doen voor mens en natuur.

Compensatie voor de reis

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (1)

Welkomstdrankje bij Noka Camp. ©Corno van den Berg

,,Hoe heeft u gereisd om hier te komen?” Het is een ietwat vreemde vraag, maar ik vertel over de trein naar het vliegveld, mijn vlucht en de huurauto naar de lodge. ,,Oké, dan compenseren wij jouw vlucht en de autorit. Dat doen we met alle internationale gasten. Het is onze policy.” Aan het woord is Kate Hughes van Noka Lodge, een fraaie 5 sterren lodge in de natuur. Het ligt in het Lapalala Game Reserve, een van de grootste privéparken in de wereld. Ik laat haar woorden even bezinken.

Mijn slaapkamer kijkt uit over de rivier, waar een olifant op zijn gemak staat te drinken. Dit is safari vanaf mijn balkon, veel beter kan het niet. En ja, Noka Lodge is niet goedkoop, ondanks dat al je safari’s, maaltijden en drankjes zijn inbegrepen. Maar het compenseren vind ik wel echt een goed idee. Ik kijk om me heen. Op alle daken liggen zonnepanelen; de elektriciteit komt van de zon. Met dit klimaat lukt dat wel. Het water wordt diep uit de grond opgepompt, gebruikt en via een ingenieus filtratiesysteem weer schoon aan de natuur terug gegeven. Al het plastic wordt hergebruikt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (2)

Een van de lodges bij Noka Camp. ©Corno van den Berg

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (3)

Groener en groener

Tijdens de safari’s zie ik diverse jachtluipaarden op jacht, die doen hun naam eer aan. Maar ook zes leeuwen, meer dan tien witte neushoorns, talloze olifanten, giraffes en diverse soorten antilopen. Er is een speciaal project voor het schubdier, een van de meest wonderlijke dieren in Afrika. En dat door illegale jacht met uitsterven wordt bedreigd. Ik ontmoet de ranger die net bezig is een dier te zetten in de vrije natuur. Het jonge zou anders waarschijnlijk op de illegale medicijnmarkt in Azië terecht komen. Maar kon dus net op tijd worden onderschept. Al is stroperij het grootste probleem in de meeste Afrikaanse wildparken.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (4)

Een jachtluipaard op pad. ©Corno van den Berg

Het mooiste moment van de dag is de Sundowner. Dit ritueel is een heerlijk moment. Om het einde van de dag te vieren stopt de safari-jeep op een vlakte met grazende zebra’s en gnoes. De zon gaat onder, een hapje en een drankje komt tevoorschijn. Het is een mooi moment om de reis te reflecteren; over de machtige safari’s en hoe het in dit deel van Afrika letterlijk groener en groener wordt.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (5)

(Video) 10 Tips for Sustainable Travelling

Nederlandse initiatieven

Esther Ruempol is een Nederlandse die al meer dan 10 jaar in Zuid-Afrika woont. Ze heeft haar hart aan het land verloren. Esther regelt voor Nederlandse reizigers hun reisroutes met bijzondere (en duurzame) locaties om te overnachten bijvoorbeeld. En dat in samenwerking met de lokale bevolking.

,,Duurzaamheid heb je op talloze niveaus. Voor mens, dier en de toekomst. Je merkt dat meer en meer mensen zich bewust zijn van hetgeen ze doen. Waarbij de impact van hun reis minimaal moet zijn, terwijl hun Afrikareis maximaal moet zijn. En zelfs een positieve invloed kan hebben. Gelukkig kan dit meer en meer, zeker ook in Zuid-Afrika.”

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (7)

Twee leeuwinnen. ©Corno van den Berg

Esther inspecteert veel locaties en wil graag alles weten over hun Sustainability Report. Meer en meer lodges in Zuid-Afrika hebben dit. ,,Oftewel wat doen accommodaties op het gebied van milieubewustzijn en duurzaamheid? Veel doen al talloze kleine dingen, maar gelukkig ook meer en meer grote projecten. En ze delen het met hun gasten, waardoor je goede discussies krijgt als mensen dat willen. Waardoor sommige mensen met ideeën en een goed gevoel naar huis gaan. Naast hun heerlijke vakantie.”

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (8)

Zo mooi was mijn Sundowner op safari

Al mijn nieuwe reisvideo's zien?Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Lijst met 30 duurzame punten

Bij Mhondoro Lodge in het uitgestrekte Welgevonden Game Reserve hebben ze een bijzondere lijst. Niet van dieren die je kunt zien op safari, zoals de Big 5. Maar wel 30 punten die de afgelopen jaren zijn aangepakt om de 5 sterren lodge duurzamer te maken. Die lijst hangt niet ergens opvallend aan de muur, maar kun je wel krijgen op verzoek.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (9)

Zwembad Mhondoro. ©Corno van den Berg

(Video) 10 Best Places to Visit in South Africa - Travel Video

Ik lees hem op mijn gemak door terwijl ik het zwembad in de gaten houd. Daar komen wekelijks wilde olifanten hun dorst lessen, ook overdag. De volgende ochtend hoor ik de olifanten, ze zijn in de buurt. Erg dichtbij zelfs. Na 5 minuten safari kom ik ze tegen. Afgelopen nacht is er een jong olifantje geboren, het kan nauwelijks op zijn poten staan. De groep blijft bij hem, totdat hij zelfstandig kan lopen. Alhoewel, het is eerder waggelen. De moeder is onrustig en ontfermt zich over haar kroost. Het is alsof ik in een natuurdocumentaire zit.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (10)

Dit olifantje is de dag ervoor geboren en blijft bij haar moeder. ©Corno van den Berg

Nederlandse eigenaren

Mhondoro Lodge is gebouwd door de Nederlanders Frank en Myriam Vogel. Ze hebben een visie. Een lange rij zonnepanelen staat dichtbij mijn lodge, middenin de natuur. Het water van mijn privézwembad bevat geen chloor, zodat dieren ervan kunnen drinken. Alle kruiden en groenten worden zelf verbouwd in speciale kassen met behulp van de lokale bevolking. De voordelen zijn groot: Er is geen vervoer nodig voor de meeste levensmiddelen, geen extra koeling voor onderweg, geen chauffeur en vrachtwagen, enzovoort.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (11)

Het interieur van Mhondoro Lodge. ©Corno van den Berg

Ook de meeste gidsen en andere werknemers komen uit het dorp verderop. Ze krijgen een uitgebreide opleiding, onder meer ook over duurzaamheid en hoe je als persoon het verschil kan maken. In en rond de lodge vind je geen plastic rietjes of andersoortig moeilijk afbreekbaar afval. Zelfs het menselijk afval wordt als grondstof voor de tuin benut. Het spaarzame water wordt op verschillende manier handig gebruikt. Ik merk dat er nog veel meer wordt gedaan als je er op let.

Ook in de grote stad

Bij aankomst in Johannesburg rij ik naar Thaba Eco Hotel. Het is avond en opvallend donker. Sterker nog, ik zie het licht van de sterren. Terwijl ik toch aan de rand van de wereldstad zit. Het eerste ochtendlicht valt door de bomen. De kamer kijkt uit over het Klipriviersberg Municipal Nature Reserve, dat ten zuiden van de stad ligt. De airco's staan uit, via een klein raam met muskietengaas waait een frisse wind door mijn kamer.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (13)

De receptie van Thaba Eco Hotel. ©Corno van den Berg

Het ontbijt nuttig ik buiten, met verse fruitsappen en een eitje. Ik hoor apen en vogels, iets verderop lopen zebra’s te grazen. Ook hier liggen veel zonnepanelen zie ik. Al het eten aan het ontbijtbuffet is vers en lokaal. Terwijl al het water wordt hergebruikt. Er heerst een bepaald soort rust. Dit is wel wat anders dan de betonnen jungle van Johannesburg.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (14)

Lekker actief en duurzaam

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (15)

Zonsondergang vanaf de Tafelberg. ©Corno van den Berg

(Video) Top 10 Places to Visit in South Africa 2023 | Travel Guide

In Kaapstad wil ik wat actiever zijn. Dus ga ik te voet de Tafelberg op, veel duurzamer kan het niet. De wandeling via de Platteklip Gorge is perfect in de namiddag. Het is inmiddels ook iets minder warm. Net voor zonsondergang kom ik boven, bezweet en wel. Maar de laatste warme zonnestralen zijn heerlijk. Mijn vermoeide spieren krijgen rust als ik uit kijk over Kaap de Goede Hoop, Lion’s Head, Hout Bay en nog veel meer. Ook deze Sundowner is puur genieten.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (16)

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (17)

Een van de stops tijdens de fietstocht met wijnproeverijen. ©Corno van den Berg

Zuid-Afrikaanse wijnen zijn al jarenlang popular bij wijnliefhebbers. Het deel tussen Kaapstad, Stellenbosch, Franschoek en Somerset-West is wereldberoemd. Bij diverse wijnproducenten wil ik leren hoe ze stappen zetten om duurzamer te worden. Ik begin met een excursie langs diverse producten; op de fiets. Op een groene manier dus. Waarbij ik ondertussen ervaar hoe ook de wijnboeren steeds meer op een milieubewuste manier hun druiven telen.

Ik neem een elektrische fiets, want het is vrij heuvelachtig in dit deel van Zuid-Afrika. Er zijn meerdere excursies voorhanden zie ik online; de meeste worden met gids aangeboden. Al kun je ook zelf op pad. Onderweg heb je twee of drie proeverijen, om te de wijn te testen. En om even op adem te komen. Het is veelal wit en rood, al krijg ik ook een rosé. Het is een relaxte manier om het gebied rond Stellenbosch te ontdekken.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (18)

Groene wijn, bestaat dat?

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (19)

Sfeerbeeld van Jordan Wines. ©Corno van den Berg

Kan een wijnindustrie vergroenen? Dat wil ik graag ontdekken. Daarvoor bezoek ik diverse wijnproducenten. Al snel merk ik dat er verschillende categorieën zijn:

 • Biologische landbouw: Dit houdt in afstand te nemen van het gebruik van alles wat schadelijk is bij de productie van de wijn. Interessante strategieën om bijvoorbeeld het ongedierte te bestrijden, zijn onder meer het brengen van eenden naar de wijngaarden om slakken kwijt te raken.
 • Biodynamische landbouw: Dit is eigenlijk de vervolgstap. Je wordt eerst biologisch voordat je verder gaat met landbouw in overeenstemming met de maancycli. Zodat de natuur optimaal profiteert.
 • BWI (Biodiversity & Wine Initiative): Dit is een initiatief dat veel van de boeren volgen. Zo willen ze de resterende lokale vegetatie, bekend als Fynbos en Renosterbos, op hun landgoederen behouden. Het gaat ook om het gebruik van duurzame landbouw methodieken. Veel landgoederen doen dit initiatief nog steeds op eigen kracht.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (20)

Wijn proeven bij Jordan Wines. ©Corno van den Berg

Later ga ik op pad bij Jordan Wine Estate: op wijnsafari met een heuse jeep. Het doel is niet om wilde dieren te spotten, maar om de golvende wijnvelden te zien. Tijdens deze tour wordt logischerwijs ook de wijn van het domein geproefd. Het regent zacht, desondanks is het uitzicht fabuleus. Dit is absolute wijnbeleving.

Ik overnacht in een van de luxe suites tussen de druivenranken. Het ligt verborgen in de heuvels, zodat de impact beperkt is. Jordan is zelfvoorzienend met water, wat in de wijnindustrie niet gewoon is. Overal zijn waterbesparende maatregelen genomen, terwijl ik niets hoef te missen. Ik ken witte en rode wijn, maar dit is eigenlijk groene wijn. En die smaakt naar meer.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (21)

Een luxe suite bij Jordan Wines. ©Corno van den Berg

Ook wijnproducent Waterkloof in Somerset West doe ik aan. De wijnvelden liggen op 300 meter hoogte, op een steenworp van de zee. ,,Hierdoor heeft deze wijn een eigen karakteristieke smaak," hoor ik bij binnenkomst. Maar hier gebeurt veel meer. De wijnbouw bij Waterkloof is voor 90 procent duurzaam, biologisch en biodynamisch. Wat je ook nog kunt zien, blijkt al snel.

Paarden worden hier ingezet om de grond om te woelen tussen de wijnranken. Schapen grazen op diverse plekken het onkruid weg. Daarnaast is alle exotische (en water verslindende) beplanting is bijvoorbeeld weggehaald. En nog veel meer. Zo zie je maar, veel kleine stappen hebben een grote invloed.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (22)

Bij Waterkloof gebruiken ze nog paarden om te ploegen bijvoorbeeld. ©Corno van den Berg

Een man schept allerlei GFT afval van zijn pickup. De lokale bevolking mag hun tuinafval brengen, dat tot compost wordt verwerkt. Het water wordt hergebruikt en via diverse vijvers op een natuurlijke wijze gefilterd. Van alle gebouwen wordt het regenwater opgevangen, terwijl het gebruik van chemicaliën verboden is.

Bij het nabijgelegen Idiom Wines liggen de wijnvelden rond, maar ook in een natuurgebied. Een deel van het estate is bewust verbonden met het omliggende natuurgebied. Ik zie zebra’s, gnoes en talloze andere zoogdieren lopen. Zoals ze dat eeuwen geleden ook deden in dit landschap. Dit is safari en wijn proeven in een landschap waar je u tegen zegt.

Duurzaam op reis in Zuid-Afrika: 10 Tips - Droomplekken.nl (23)

Zebra’s bij Idiom. ©Corno van den Berg

De cirkel is rond op deze reis. Het voelt goed. En, ja voelen is goed. Een goed gevoel is beter. Dat merk ik wel op deze reis. Het past dan ook goed bij de kleine stappen die ikzelf al zet om mijn reizen duurzamer te maken.

Wat kun je zelf doen? 10 Simpele Tips!

 1. Neem een drinkfles mee en vul die. In Zuid-Afrika kun je bijna overal uit de kraan drinken. Scheelt veel plastic flesjes (en geld).
 2. Laat niets achter, laat geen afval slingeren.
 3. Douche niet te lang. Ook in Zuid-Afrika is water schaars, dus hou het beperkt.
 4. Support de lokale bevolking door bij hen te boeken, te eten en te kopen.
 5. Gebruik een Solar powerbank, zeker in landen met veel zon is dit ook handig.
 6. Zonnebrand die goed is voor de natuur, zeker bij het snorkelen. Dit geldt ook voor zwemmen in zwembaden waar ook dieren uit drinken zoals hier.
 7. Laat je kapotte spullen repareren in plaats van nieuwe kopen, bijv met kleren.
 8. Koop eco-spullen, er zijn er meer en meer. En ze zijn meestal net zo goed.
 9. Compenseer je vliegreis, die heeft de grootste impact.
 10. Huur een elektrische auto, het kan vaak eenvoudig. Dit kan op meer en meer bestemmingen.

FAQs

Hoe kun je het meest duurzaam reizen? ›

10 Duurzame reistips
 1. Compenseer je CO²-uitstoot. Reizen naar verre oorden is nog altijd het snelst met het vliegtuig. ...
 2. Ga met de trein. ...
 3. Vermijd plastic flessen. ...
 4. Slaap in lokale hostels. ...
 5. Reis met een doel. ...
 6. Respecteer flora & fauna. ...
 7. Ga voor een elektrische camper. ...
 8. Reis buiten het hoogseizoen.

Wat is een voorbeeld van duurzaamheid? ›

Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.

Wat is een duurzame reis? ›

Duurzaam reizen betekent niets anders dan wanneer je reist, je ook rekening houdt met het milieu en de leefomstandigheden van mensen, zodat volgende generaties kunnen genieten van de mooie plekken op onze planeet.

Wat betekent duurzaam toerisme? ›

Ecotoerisme. Ecotoerisme duidt op kleinschalig toerisme in een mooie omgeving, waar verantwoord wordt omgegaan met de natuur en de lokale bevolking geld mee verdient. Het begrip ecotoerisme is echter niet beschermd. In principe mag elke reisorganisatie deze term gebruiken om reizen aan te prijzen.

Wat kan je duurzaam maken? ›

Hoe kun je duurzaam leven?
 • Ban je plastic producten.
 • Probeer minder vlees te eten.
 • Neem vaker de trein of de bus.
 • Koop minder en koop duurzaam.
 • Hou het lokaal.
 • Hou je gezin klein.
 • Leen kleding of doe een kledingruil.
 • Doe vaker iets zonder scherm.

Wat is vervuilender auto of vliegtuig? ›

Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.

Wat zijn de vier principes van duurzaamheid? ›

4 duurzaamheidsprincipes

Breng niet meer en sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu dan de natuur kan verwerken. Breng niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken. Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften.

Wat zijn duurzame spullen? ›

Wanneer een product duurzaam is, mag je ervan uitgaan dat het product lang meegaat. Op deze manier is het product veel minder snel aan vervanging toe en hoef je dus minder snel een nieuw product te kopen.

Wat zijn niet duurzame producten? ›

Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...

Wat zeker mee op reis? ›

Bij Travelbags vind je alles wat je nodig hebt voor je reis.
...
Reisdocumenten.
Bankpas / creditcardReispapieren
Contant geldRijbewijs (internationaal)
Medisch paspoort (inentingen)Visum (buiten EU) / ESTA - E-visum
Paspoort / IDVliegtickets
Reis- en annuleringsverzekeringZorgpas

Wat heb je echt nodig op reis? ›

Verzorging
AftersunMedicijnen
DeodorantPleisters
DesinfectiemiddelScheerspullen
GezichtscrèmeShampoo + conditioner
GezichtsdoekjesSpeldjes / haarelastiekjes
10 more rows

Welke duurzame producten zijn er? ›

Wat zijn producten die duurzaam zijn? We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.

Wat is een voorbeeld van ecotoerisme? ›

Een goed voorbeeld hiervan zijn de ecohotels die het afval zo achter het hotel dumpen. Hoezo, eco? Als ecotoerisme goed uitgevoerd wordt, kan het bijdragen tot natuurbehoud. Natuurgebieden verliezen aan oppervlakte door de bouw van huizen, de landbouw, de houtindustrie en de jacht op dieren.

Hoe noem je iemand die duurzaam is? ›

Top 5 namen voor duurzame mensen

Groene vrienden. Duurzame dodo's. Milieuliefhebbers. Natuurliefhebbers.

Wat is verantwoord toerisme? ›

Duurzaam toerisme is door het UNWTO gedefinieerd als ´toerisme dat volledig rekening houdt met de huidige en toekomstige ecologische, sociale en economische impacts en dat zich richt op de behoeften van bezoekers, de industrie, het milieu en de lokale bevolking´.

Wat is goed voor duurzaamheid? ›

Dus nog één keer alle duurzaam leven tips op een rijtje:
 • Koop zo min mogelijk spullen. ...
 • Eet minder vlees, meer groenten.
 • Vervoer je zo duurzaam mogelijk.
 • Kies voor duurzame (kleding)merken.
 • Kies voor duurzame meubels en kies voor tweedehands en tweedekans.
 • Bespaar energie in huis.
 • Kies voor refurbished.
 • Douche minder lang.

Wat is een duurzaam product voorbeeld? ›

Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden. Er zijn enorm veel verschillende soorten duurzame producten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame kleding, bekers/mokken of tandenborstels, maar ook zonnepanelen kan je zien als een duurzaam product.

Welk transportmiddel is het meest duurzaam? ›

De meest duurzame vormen van vervoer zijn lopen of fietsen, eventueel met een elektrische fiets, gevolgd door treinreizen.

Wat is meer vervuilender boot of vliegtuig? ›

De internationale scheepvaart stoot bijna tweemaal zoveel broeikasgassen uit als de luchtvaart – veel meer dan tot nu toe werd aangenomen. amsterdam – Schepen stoten wereldwijd meer dan 1 miljard ton aan broeikasgassen uit, zo meldt de Britse krant The Independent.

Wat is het veiligste vervoermiddel? ›

Het vliegtuig is daarmee het veiligste vervoermiddel ter wereld. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat de kans dat je dood gaat tijdens een kilometer die je door de lucht reist, 112 keer kleiner is dan wanneer je met de auto gaat.

Wat zijn de 5 p's duurzaamheid? ›

De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).

Welke vormen van duurzaamheid zijn er? ›

Hoofdmenu
 • Grote energieprojecten. De Rijksoverheid wil de verduurzaming van grote energieprojecten zo snel mogelijk realiseren.
 • Duurzame energie-infrastructuur. ...
 • Waterstof. ...
 • Restwarmte. ...
 • Windenergie op zee. ...
 • Windenergie op land. ...
 • Zonne-energie. ...
 • Kernenergie.

Wat is duurzaamheid makkelijk? ›

Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P's: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet uitgeput raakt en dat deze ook op langere termijn leefbaar blijft.

Welk materiaal is het meest duurzaam? ›

Een van de meest duurzame en recyclebare materialen is natuursteen. Het winnen van diverse natuursteen soorten gaat namelijk eenvoudig zonder dat dit een grote impact op het milieu heeft. Natuursteen wordt namelijk zo gebruikt als dat het in de natuur gevonden wordt.

Wat zijn duurzame materialen voor kleding? ›

Wij hebben 5 milieuvriendelijke stoffen voor je op een rijtje gezet!
 • #5 Biologisch katoen. De meest gebruikte stof in de kledingindustrie is by far katoen! ...
 • #4 Viscose. ...
 • #3 (Biologisch) linnen. ...
 • #2 Hennep. ...
 • #1 Lyocell / TENCEL. ...
 • Duurzame stoffen.
Sep 23, 2021

Hoe weet je of een product duurzaam is? ›

Kijk naar de levenscyclus van het product

Ga na hoe lang het product meegaat en hoe gemakkelijk het is om het te recycleren of weg te werpen. Een duurzaam product gaat lang mee en is gemakkelijk te recyclen of weg te gooien. Producten die niet duurzaam zijn, belanden vaak op stortplaatsen, waar ze het milieu vervuilen.

Wat is niet duurzame kleding? ›

Om kleding te maken zijn fossiele brandstoffen nodig. Synthetische kledingvezels worden bijvoorbeeld gemaakt uit aardolie. Ook kunstmest – vaak gebruikt bij de teelt van niet-biologische gewassen– wordt vaak geproduceerd uit fossiele grondstoffen. Bovendien wordt energie nog vaak opgewekt uit fossiele brandstoffen.

Hoe herken je duurzame producten? ›

Keurmerken herken je aan een logo op de verpakking. Er bestaan in Nederland 12 topkeurmerken. Deze zijn gekozen door Milieu Centraal in samenwerking met andere experts.
...
Dit zijn dus keurmerken die het hoogst scoren op het gebied van:
 • Controle en transparantie.
 • De duurzaamheidsaspecten milieu en dierenwelzijn.
 • Mens en werk.

Hoeveel kleding 10 dagen vakantie? ›

Om te bepalen hoeveel kleding je mee wil nemen, tel je het aantal dagen dat je weggaat en deel het door 3. Dat is het aantal sets dat je meeneemt. Hou rekening met de activiteiten, het weer en soort vakantie om de juiste sets te bepalen.

Wat moet ik niet vergeten op reis? ›

De Ultieme Vakantie Inpaklijst: Wat je echt niet mag vergeten!
 • Paspoort en/of identiteitskaart. ...
 • Reisdocumenten zoals vliegtickets, treinkaartjes en hotelreserveringen. ...
 • Geld, creditcards en/of pinpassen. ...
 • Medicijnen en/of medische hulpmiddelen. ...
 • Kleding en schoenen. ...
 • Zonnebrandcrème, aftersun en insectenwerende middelen.

Hoeveel kleding mee voor 3 weken vakantie? ›

Ga per week vakantie uit van 2 tot 3 setjes, bestaande uit bijvoorbeeld een broek, een shirt en eventueel een pullover of een overhemd. Tip: ga je langer dan 2 weken op vakantie? Zorg voor een mogelijkheid om jouw kleding te wassen, zodat je geen stapels hoeft mee te nemen in jouw koffer of tas.

Wat niet te vergeten in handbagage? ›

Handbagage / tijdens het vliegen
Boarding passPaspoort/id-kaart
TandenborstelOoglapje
Bankpas / creditcardVliegsokken
ReiskussentjeExtra kleding
Tijdschriften / boekenBagagecijferslot
6 more rows

Hoeveel kleding mee op lange reis? ›

Mijn kledingadvies tip voor een lange reis

Neem genoeg kleding mee zodat je 8 tot 10 dagen vooruit kan. Een broek of een rok kan je makkelijk meerdere dagen dragen. T-shirts, blouses, shirts etc. neem je er meer van mee.

Waar moet je op letten als je een reis boekt? ›

4 Belangrijke informatie voordat u een reis boekt
 • naam, adres en telefoonnummer van de reisaanbieder.
 • de totaalprijs van de reis, inclusief de boekingskosten.
 • hoeveel geld u moet aanbetalen. ...
 • informatie over de mogelijkheid van een annuleringsverzekering.
 • belangrijke informatie over de reisdocumenten die u nodig hebt.

Welke zeep is milieuvriendelijk? ›

Een ander belangrijk voordeel van groene zeep: in tegenstelling tot schoonmaakazijn, is groene zeep niet schadelijk voor de bloemen en planten in de tuin. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus het een heel milieuvriendelijk middel om je terras mee schoon te maken.

Wat zijn duurzame aankopen? ›

Via een duurzaam aankoopbeleid gebruikt een bedrijf zijn koopkracht en invloed in de relaties met leveranciers en klanten om de maatschappelijke en milieuprestaties van de gehele keten van producten te verbeteren.

Waar komt duurzame kleding vandaan? ›

Duurzame kleding moet uit biologisch en eco-vriendelijk materiaal zijn geproduceerd. Deze materialen worden zowel verkregen door het toepassen van traditionele akkerbouw als door het kunstmatig vervaardigen in een fabriek.

Wat zijn de nadelen van ecotoerisme? ›

Één van de grootste nadelen van ecotoerisme zou kunnen zijn dat het kwestbare stukje natuur overbelast word door deze vorm van toerisme. Je zult begrijpen dat de bijzondere plekken waar ecotoerisme plaatsvinden meer bezoekers trekken omdat men ingespeeld heeft op de behoefte van de eco-toerist.

Wat zijn de voordelen van ecotoerisme? ›

Een groot voordeel van ecotoerisme is het behoud van de cultuur, natuur en historie van het gebied. Door de bescherming van de natuur word ook het leefgebied van flora & fauna beschermd en behouden. Daarnaast biedt het ook werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Vaak heeft ecotoerisme ook invloed op het reisgedrag.

Waarom is ecotoerisme belangrijk? ›

Ecotoerisme is belangrijk omdat het een duurzame manier van reizen is. Het zorgt ervoor dat toeristen op een verantwoorde manier kunnen genieten van de natuur en de cultuur, zonder deze te beschadigen. Daarnaast draagt ecotoerisme bij aan de bescherming van de biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke omgeving.

Welke woorden horen bij duurzaam? ›

duurzaam (bn) : bestendig, betrouwbaar, degelijk, durabel, gedegen, hecht, houdbaar, proefhoudend, solide, stabiel, standvastig. duurzaam (bn) : altijddurend, aanhoudend, blijvend, permanent, vast, voortdurend.

Wat is het tegenovergestelde van duurzaam? ›

Het tegenovergestelde van duurzaam is niet-duurzaam of eindig. Eindige energie is 'energie afkomstig uit eindige bronnen', zoals fossiele brandstof. Een alternatief is niet-herwinbaar.

Wat zijn de drie P's? ›

People Planet Profit (ook wel: de drie P's) is een term uit de duurzame ontwikkeling. Het staat voor de drie elementen people (mensen), planet (planeet/milieu) en profit (opbrengst/winst), die op harmonieuze wijze gecombineerd zouden moeten worden.

Is TUI duurzaam? ›

TUI heeft wereldwijd ruim 680 accommodaties met een duurzaamheidslabel. We werken alleen met keurmerken die zijn erkend door de Global Sustainable Tourism Council. Dit betekent dat de duurzamere accommodaties met dit label zich richten op zowel milieu- als sociale aspecten.

Hoe vervuilend is toerisme? ›

Alle facetten van toerisme bij elkaar zorgen voor ruim 4 miljard ton aan broeikasgassen. De toeristenindustrie draagt op deze manier voor 8 procent bij aan de opwarming van de aarde.

Is toerisme goed voor de economie? ›

Ook op de lange termijn ziet het er goed uit. In 2024 draagt toerisme 51,3 miljard euro bij aan de Nederlandse economie (7,3% van het BBP) en zorgt de sector voor 932.000 banen (12,0% van de werkgelegenheid).

Wat is duurzaam vervoer? ›

De meest duurzame vormen van vervoer zijn lopen of fietsen, eventueel met een elektrische fiets, gevolgd door treinreizen. Sinds 2017 is reizen met de trein in Nederland CO2-neutraal doordat spoormaatschappijen windenergie opwekken (Milieu Centraal, 2021a).

Waarom duurzaam reizen? ›

Duurzaam op reis

Het transport van en naar de bestemming is verantwoordelijk voor 50 tot 70% van de CO2-uitstoot tijdens een vakantie. Vooral als je ver met het vliegtuig gaat is je impact groot. Accommodatie heeft ook een impact, goed voor ongeveer 30% van de totale uitstoot.

Hoe maak je een gerecht duurzamer? ›

De 3 belangrijkste stappen om mee te beginnen:
 1. Eet minder vlees: kies vaker peulvruchten en noten. ...
 2. Verspil zo min mogelijk voedsel: koop en kook op maat. ...
 3. Eet op maat, en niet te veel snacks en snoep. ...
 4. Drink vooral kraanwater, thee en koffie. ...
 5. Eet voldoende zuivel en kaas, maar niet meer dan nodig.

Wat is het groenste vervoermiddel? ›

Treinen rijden in Nederland op 100% groene stroom. Naast lopen en fietsen is de trein nemen daarom een goede manier om u te verplaatsen.

Wat is duurzamer boot of vliegtuig? ›

De schepen worden voortgestuwd op zware stookolie. Echter, per tonkilometer (containerschepen vervoeren heel veel tonnen materialen) is de CO2-uitstoot voor een extra passagier aan boord verwaarloosbaar. Daarom is het alsnog duurzamer dan vliegen.

Wat is het meest milieuvriendelijke vervoermiddel? ›

Lopen en fietsen:

Lopen en fietsen zijn altijd de meest milieuvriendelijke vervoermiddelen en dragen bij tot de zorg voor het milieu. Het gebruik ervan draagt bij tot de beheersing van de hoeveelheid lucht en is een vervoermiddel waarbij geen kooldioxide in de atmosfeer vrijkomt.

Wat is goedkoper met de auto of vliegtuig op vakantie? ›

Op zich kan het vliegtuig tot 10 keer goedkoper zijn dan de auto!

Is duurzaam goed? ›

De term duurzaam goed wordt in de economische wetenschap gebruikt om goederen te duiden die niet onmiddellijk slijten, of, om preciezer te zijn, hun nut in de loop van de tijd vrijgeven, en niet in één keer geconsumeerd worden.

Hoeveel CO2 stoot een vliegtuig uit per persoon? ›

Omgerekend stoot je per persoon tijdens een retourvlucht 4,8 ton CO2 uit. Volgens de Climate Neutral Group moet je 240 bomen planten om dit te compenseren. Per persoon! Als je nagaat dat er gemiddeld 500 passagiers in een vliegtuig zitten, betekent dit 120.000 bomen per retourvlucht.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated: 12/04/2023

Views: 5867

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.