Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (2023)

(advertentie)

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (1)

(advertentie)

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (2)

KWEKENLees ook:

24/0 vs. 18/6. Levert meer licht ook meer wiet op?10 (denk)fouten van beginnende wietkwekersStap-voor-stap ‘mainline’ video-handleiding? Here you go!

(advertentie)

KWEKEN 23 mei 2023

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (4)

Ook met een kleine kweekkast of een bescheiden kweektent kun je het hele jaar door genoeg wiet kweken voor eigen gebruik. Door korte kweekrondes te draaien kun je zelfs iedere 10 weken een fijn oogstfeest vieren! Wietplanten hoeven dus echt niet je hele zolder of kelder in beslag te nemen, lees maar mee.

Je hoeft echt geen kamers vol met wietplanten te zetten om in je eigen behoefte te voorzien. Door je hobby klein, en de lengte van kweekrondes kort te houden, kun je iedere 10 weken oogsten. Je hebt er wel een kleine voorgroeiruimte voor nodig want elke 10 weken oogsten gaat het beste met zelf gemaakte stekken. De CNNBS kweekkast is goed voor ongeveer een gram wiet per dag, meer dan voldoende voor de meeste cannabisliefhebbers.

Stekken maken

Stekken zijn dé manier om vlugge en betaalbare kweekrondes mee te draaien. Ze kunnen direct nadat ze geworteld zijn op 12/12 gezet worden om aan hun bloeifase te beginnen. Tien weken later kun je oogsten. Stekken die je zelf maakt kosten bovendien niets, en omdat stekken van één en dezelfde moederplant genetisch hetzelfde zijn, groeit je binnentuintje op micro-formaat mooi gelijkmatig op.

Om stekken te kunnen maken, heb je wel minimaal een moederplant nodig en een ruimte om die samen met de stekken te laten groeien. Dit hoeft echter maar een heel kleine kweektent of -kast te zijn met een bescheiden voorgroeilamp. Een quantum board LED kweeklamp met een wattage tot ongeveer 100 Watt is goedkoop en prima om een paar stekken te maken en een moederplant in leven te houden.

Twee weken voordat je bloeiende wietplanten klaar zijn, begin je met het snijden van voldoende stekken van je moederplant. Deze kun je gemakkelijk samen met de stekken in een klein kweektentje zoals bijvoorbeeld de Secret Jardin CR60, laten groeien. Zet de stekken in een propagator op een verhoging naast je moederplantje, zodat ze voldoende licht opvangen. Lees hier hoe je een kleine moederplant onderhoudt en stekken laat wortelen.

Week 1 + 2: strekkende fase

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (5)

Na twee weken in de voorgroeitent, zijn stekken groot genoeg om direct op 12/12 gezet te worden.

Een dag of tien nadat je de stekken hebt genomen, zullen ze als het goed is geworteld zijn. Na ongeveer 14 dagen in de voorgroeitent op 18/6, kunnen de gewortelde stekken direct op 12/12 om aan de bloeifase te beginnen. Verhuis ze hiervoor naar je bloeiruimte en zet ze in grotere potten om in af te bloeien. Voor eigen gebruik heb je meestal voldoende aan een kweektent of kweekkast van ongeveer 60 bij 60 centimeter. Gebruik je meer dan een gram wiet per dag, dan is de iets grotere CNNBS G-Kit XL meer geschikt.

Vanaf het moment dat de stekken in de bloeiruimte in grotere potten op een 12/12 lichtschema staan, zullen ze flink gaan groeien. Na twee weken wortelen, en nog eens twee weken op 12/12, zijn ze daardoor groot genoeg om voor een goede oogst te zorgen, zelfs zonder groeifase.

Week 3: de eerste bloeiharen

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (6)

Na drie weken op 12/12 zijn de stekken een stuk groter en ontstaan ook de eerste bloeiharen. Foto:mikeledray, Shutterstock

Rond de derde week in de bloeiruimte verschijnen de eerste bloeiharen. Vanaf dit moment tel je de bloeiweken. Bij de meeste moderne indica’s duurt de bloeifase nu nog ongeveer 8 weken. Sommige wietsoorten doen er langer over om hun toppen oogstrijp te krijgen, dus kies een snelle indica als je per se binnen 10 weken wil oogsten. Natuurlijk kun je ook voor langer bloeiende wietsoorten gaan maar dan duurt de totale ronde uiteraard ook langer.

Week 4: topvorming

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (7)

Na de vierde week zullen de bloeiharen zijn uitgegroeid tot de eerste kleine topjes. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Na vier weken in de bloeiruimte zullen er zoveel bloeiharen en calyxen bijgekomen zijn, dat ze de eerste echte topjes zijn gevormd. Omdat de stekken geen noemenswaardige groeifase hebben genoten, zullen de planten klein genoeg blijven zodat ook de onderste delen nog genoeg licht opvangen. Je hoeft bij deze manier van kweken dus ook niet te dieven of je planten te toppen, wel zo makkelijk.

Week 5: trichomen ontstaan

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (8)

Tussen de bloeiharen zijn in de vijfde week de eerste trichomen te ontdekken.

Inmiddels zullen de planten gestopt zijn met groeien, en zich volledig richten op de topvorming. De topjes zijn nu ongeveer zo groot als knikkers en worden elke dag dikker. Als je goed kijkt kun je de eerste minuscule harsdruppeltjes zien. Dit zijn de trichomen waarin de werkzame en de aromatische stoffen ontstaan. De planten zullen nu ook sterker gaan ruiken.

Week 6: toppen zwellen

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (9)

De toppen worden dikker en er komen nog steeds nieuwe bloeiharen bij. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

In week zes gaat het groeien van de toppen onverminderd door. Er groeien nog steeds nieuwe witte bloeiharen maar wellicht zijn er ook al bloeiharen die bruin worden en indrogen. De planten geven een sterke geur af en sommige trichomen worden langzamerhand wit van kleur wanneer je ze onder een microscoop bekijkt. Hoe meer van deze witte trichomen, hoe rijper de top.

Week 7 + 8: de bloei vordert

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (10)

Maak aan het einde van week acht nieuwe stekken voor de volgende kweekronde. Foto: Brandon Crawford, Shutterstock

Het groeien van de toppen gaat in week 7 en 8 verder. Er ontstaan steeds meer trichomen in de toppen en er komen niet veel nieuwe witte bloeiharen meer bij. Langzamerhand drogen er ook steeds meer bloeiharen in en worden ze bruin en verschrompeld. Onder de microscoop ontdek je dat steeds minder trichomen transparant zijn, en wit kleuren.

Aan het einde van week acht neem je nieuwe stekken van je moederplant, zodat je na de oogst nieuwe planten hebt om je bloeiruimte weer mee te vullen.

Week 9 + 10: spoelen en oogsten

Na de achtste week zijn de toppen in een rijpingsfase beland. Misschien zijn sommige bladeren al vergeeld maar dat gaan ze zeker doen wanneer je de planten vanaf nu alleen nog maar water geeft en de voeding achterwege laat. Dit noemen we ook wel spoelen. Door geen voeding meer aan te bieden maar alleen water, boort de plant alle reserves in de grond en in haar bladeren aan. De laatste nutriënten worden uit de bladeren getrokken, die daardoor geel of paars verkleuren.

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (11)

Wanneer de meeste bloeiharen bruin zijn en de trichomen wit, is het tijd voor de oogst. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Let goed op de toppen, bladeren, bloeiharen en de trichomen. Wanneer de toppen dik en opgezwollen zijn en de meeste bladeren herfstkleuren hebben is het tijd om de trichomen te checken. Je kunt ze het beste bekijken met een zakmicroscoop of een smartphone met een zoomlens of vergrootglas-functie. Kijk naar de kleur van de trichomen; die kunnen transparant, wit of bruinkleurig zijn. Het beste oogstmoment is wanneer de meeste trichomen wit, en sommige trichomen (zo’n 10 procent) bruin geworden zijn.

[Openingsfoto: Meridith Major, Shutterstock]

(advertentie)

Elke 10 weken oogstfeest? Dat kweek je zo! - CNNBS.nl (12)

Meer KWEKEN

  • Video: 10 tips voor de allergrootste buitenwietplanten24 mei 2023 - In deze video krijg je tien kweektips om buiten de allergrootste wietplanten te kweken die wel een kilo wiet per stuk kunnen opleveren!
  • 24/0 vs. 18/6. Levert meer licht ook meer wiet op?19 mei 2023 - Wietplanten groeien merkbaar sneller als je ze laat groeien op een 24/0 lichtschema. Maar weegt de snelle groei op tegen het extra stroomverbruik?
  • 10 (denk)fouten van beginnende wietkwekers18 mei 2023 - Tien veel gemaakte (denk)fouten over wiet kweken. Ze klinken logisch maar blijken in de praktijk toch niet zo'n goed idee voor wietplanten.
  • Stap-voor-stap ‘mainline’ video-handleiding? Here you go!16 mei 2023 - Hou je van mooie wietplanten met veel toppen? Maak er dan eens eentje met deze stap-voor-stap video-handleiding voor mainlining.
  • 8 bekende cannabis-kweekproblemen én oplossingen16 mei 2023 - Wiet kweken is soms een kwestie van problemen herkennen en kunnen oplossen. Hier zijn 8 veel voorkomende kweekproblemen en hun oplossingen.
  • Handmatig hydrokweken zónder hydrosysteem11 mei 2023 - Hydrokweken hoeft niet moeilijker te zijn dan een kweek op aarde, je kunt gewoon met de hand water geven en je oude vertrouwde potten gebruiken.
  • Monstercroppen: superstekken zónder moederplanten11 mei 2023 - Monstercroppen is een kweektechniek waarmee je wietplanten na de bloei kunt vermeerderen, en die planten met enorm veel vertakkingen oplevert.
  • 5 redenen om biologisch wiet te kweken10 mei 2023 - Biologische wiet is lekkerder en potenter. In dit artikel geven we je deze, en nog drie andere goede redenen om voortaan biologisch wiet te kweken.
  • Autoflowers vs. toppen en verpotten. Hoe zit dat nou?09 mei 2023 - Hoe zit het tegenwoordig nou precies met autoflower wietplanten? Kun je die nou wel met een gerust hart toppen en/of verpotten of niet?
  • Het verschil tussen 1 en 2-componenten voeding voor wietplanten04 mei 2023 - Je hebt 1-, en 2-componenten voeding voor wietplanten. Maar wat is het verschil en wanneer gebruik je zo'n 2-componenten voeding?
  • Cool! Maak je eigen easy plugs voor wietzaadjes04 mei 2023 - Easy Plugs zijn handige blokjes aarde om wietzaden in te laten wortelen of ontkiemen. Ze zijn niet duur maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken.
  • Het geheim van een geweldig wortelstelsel voor je wietplant04 mei 2023 - Wortels zijn een van de belangrijkste organen van wietplanten, en van zeer groot belang voor de gezondheid en daarmee de oogst.
  • 10 tips om binnen wiet te kweken tijdens hete zomermaanden27 april 2023 - Zomertemperaturen zorgen vaak voor binnenkweek-problemen. Hier zijn 10 lange termijn oplossingen tegen de warmte voor binnenkwekers.
  • Tips voor een bruisend biologisch bodemleven27 april 2023 - Wie biologisch wiet kweekt moet zijn bodembacteriën en schimmels koesteren als zijn wietplanten. Met deze tips kweek je een bruisend bodemleven.
  • Zes kweektips voor meer wiet uit dezelfde kweekruimte20 april 2023 - Kweek jij nog geen gram wiet per Watt aan kweeklicht? Hier zijn 6 bewezen kweektechnieken om meer te oogsten, zónder extra investeringen.
  • Van zaad tot groeifase: geef je wietplant de beste start18 april 2023 - Van plan om binnenkort (buiten) je eigen wiet te kweken? Geef je wietplanten dan de best mogelijke start met ons vier-stappenplan van zaad tot groeifase.
  • Het voordeel van een tweede kweekruimte13 april 2023 - Extra vaak oogsten én altijd je eigen stekken produceren. Het kan met een paar kleine moederplanten en een kleine tweede kweekruimte.
  • Doe dit NIET als je wiet met LED kweekt12 april 2023 - Moderne LED kweeklampen zijn efficient en kunnen voor geweldige wiet zorgen. Zolang je deze dingen maar NIET doet als je er mee kweekt.
  • Leer wiet kweken in een kwartier11 april 2023 - In nog geen 15 minuten tijd leer je je eigen wiet kweken met deze supersnelle kweekcursus! Van zaadje tot aan de oogst en alles daar tussenin.
  • Idee! Doe zelf ook eens een wietexperiment06 april 2023 - Doe je eigen wietexperiment en zet criminele organisaties buiten spel. Dan geniet je bovendien van wiet van (door jezelf) gegarandeerde kwaliteit.
  • Het belang van rust, reinheid en regelmaat voor wietplanten30 maart 2023 - De drie R-en uit grootmoeders tijd doen het niet alleen goed bij babies maar ook wietplanten hebben baat bij Rust, Reinheid en Regelmaat.
  • Zes vragen over de ideale wietsoort voor jou28 maart 2023 - Welke wietsoort is op dit moment jouw ideale strain? Door jezelf de juiste vragen te stellen kom je daar achter en kies je de beste wietzaden voor jou.
  • Zo maak je de juiste voedingsoplossing voor wietplanten27 maart 2023 - Handleiding: het maken van een goede voedingsoplossing is niet moeilijk maar je moet het wel in de juiste volgorde en verhoudingen doen.

Meer KWEKEN lezen?

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated: 10/06/2023

Views: 5833

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.